Kristallisatie
Goede honing gaat op den duur kristalliseren, wat ook wel ‘versuikeren’ wordt genoemd. De ene soort doet dat wat sneller dan de andere. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing.
Goede honing gaat op den duur kristalliseren, wat ook wel ‘versuikeren’ wordt genoemd. De ene soort doet dat wat sneller dan de andere. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing.
Honing is erg licht verteerbaar, omdat het al een
zekere voor-verterings bewerking heeft ondergaan in het lichaam van de bij
(tijdens het transport van bloem naar kast of korf). Honing is goed voor een
gezonde spijsvertering, want ze wordt direct in het bloed opgenomen en geeft zo
dus ook direct meer energie. Honing kan daarom voor bijvoorbeeld sportmensen
een belangrijke voedingsstof zijn. Honing is niet alleen een zoetmiddel of
lekkernij, maar ook een gezonde, krachtgevende voeding voor de mens - van kleuter
tot bejaarde.
Waarom
kristalliseert (versuikert) honing in de pot?
Honing heeft de neiging om na verloop van tijd te kristalliseren. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van de van nature in honing aanwezige druivensuikers (glucose). Het heeft niets te maken met de kwaliteit of houdbaarheid. Even op de verwarming of in warm water opwarmen tot maximaal 40ºC, roeren en de honing wordt weer vloeibaar. Niet in de magnetron, want belangrijke bestanddelen zoals enzymen, vitaminen en aminozuren gaan dan verloren.
Honing heeft de neiging om na verloop van tijd te kristalliseren. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van de van nature in honing aanwezige druivensuikers (glucose). Het heeft niets te maken met de kwaliteit of houdbaarheid. Even op de verwarming of in warm water opwarmen tot maximaal 40ºC, roeren en de honing wordt weer vloeibaar. Niet in de magnetron, want belangrijke bestanddelen zoals enzymen, vitaminen en aminozuren gaan dan verloren.
Geen opmerkingen:
Nieuwe opmerkingen zijn niet toegestaan.