donderdag 27 februari 2014

Vanavond de 2e theorieles gehad

Vanavond de 2e theorieles gehad  -- Alles te weten gekomen over

–KONINGINNENDOP - wordt gebouwd om een koningin in te laten groeien– Als het volk groot genoeg is zullen de werksters koninginnendoppen gaan bouwen die de koningin belegd met een bevrucht eitje, je zou denken dat daar een werkster uit komt echter de werksters zorgen door extra goed voer, de zogenaamde koninginnengelei dat de larve extra gaat groeien, na 6 dagen zal ook deze larve gaan verpoppen en wordt de Koninginnedop gesloten, het goede voer zorgt er voor dat al na 7 dagen een jonge koningin uit de dop komt.

-ZWERMCELLEN of MOERDOPPEN- zijn cellen die de bijen speciaal voor de "aanmaak" van nieuwe koninginnen maken. Het zijn verticale cellen die alleen tijdelijk een onderdeel van de raat vormen. Ze worden onder en aan de zijkanten van de raten of in toevallige openingen gebouwd. De oude koningin legt er meestal al vlot een eitje in, ook al zijn de moerdoppen nog niet helemaal klaar. Voorafgaand aan het maken van die moerdoppen hebben de bijen vaak ook al een aantal tijdje speeldopjes gemaakt. Het in uiterlijk kenmerkende verschil met redcellen is dat moerdoppen direct vanaf het begin verticaal gebouwd zijn. Moerdoppen worden ook wel zwermdoppen genoemd omdat ze aangeven dat het volk wil gaan zwermen.

-SPEELDOPPEN -Een speeldopje lijkt op de start van een moerdop, maar wordt niet als zodanig voltooid. Bij de speeldop wordt de opening reeds nauwer terwijl de cel nog ondiep is. Een speeldop wordt niet geheel gesloten. De koningin legt er ook geen eitje in.

-REDCEL—Indien de koningin om wat voor reden verdwijnt uit het volk, bijvoorbeeld sterft en er maar bevruchte eitjes in het broednest zitten, zullen de werksters onmiddellijk een aantal van de nu uitkomende larven gaan voeren met koninginnengelei en  snel hun dop gaan uitbouwen tot koninginnendop, dit noemen we de zogenaamde redcellen . Redcellen  zijn geen aanduiding dat het volk wilde gaan zwermen, maar geven aan dat er plotsklaps iets mis is gegaan met de oude moer. Het gevolg kan wel meerdere zwermen zijn, maar zwermlust was dan niet de oorzaak.

-WERKSTERCELLEN- Het broednest zijn lege raatcellen die door de werksters schoongemaakt zijn en waarin de koningin haar eieren legt in fijn raat legt de koningin bevruchte eitjes, bevrucht met het sperma wat ze bij zich draagt, deze eitjes komen na 3 dagen uit. Deze larven worden door de werksters gevoed. Na 6 dagen gaan  deze larven zich verpoppen en wordt de cel met een wasdekseltje dicht gemaakt na 12 dagen komt dan de werksters uit de dop tevoorschijn. 

—DARRENCELLEN –Na verloop van tijd zal de koningin ook in grof raatwerk eitjes gaan leggen deze bevrucht ze echter niet, ook deze eitjes komen na 3 dagen uit.  Deze larven worden ook door de werksters gevoed. Na 6 dagen gaan ook deze larven zich verpoppen en wordt de cel met een wasdekseltje dicht gemaakt. Deze cellen zijn groter en dit is nodig ook want na 15 dagen komt dan een mannelijke bij, de dar uit de dop te voorschijn.

-OVERGANGSCELLEN- De overgang van fijn naar grof werk, ofwel werk­stercellen naar darrenraat, wordt opgevangen door overgangscellen.
-HONINGRATEN- BROED en STUIFMEEL RATEN- Spreken voor zich

 

zondag 23 februari 2014

De reinigingsvlucht


De bijen zijn verplaatst .Na een uurtje rust de schuifjes geopend .

De bijen zitten klaar om naar buiten te gaan Ze maken van de gelegenheid gebruik ( het warme weer ) om massaal hun darmen te legen 
Dit wordt de reinigingsvlucht genoemd.
Een hele winter, in dit geval een wat kortere, zitten honingbijen in een bijenkast.

Dit betekent dat ze een hele tijd niet kunnen poepen. Het is immers te koud om naar buiten te gaan en binnenshuis de boel bevlekken dat doen ze niet.

In de winter kunnen bijen het wel 3 maanden lang ophouden.


het hele goedje als een gele pasta wordt uitgepoept.
 
 

 

zaterdag 22 februari 2014

Rond 17.00 uur de kasten dicht gezet

Vandaag overlegd met Robert en Thea over het verplaatsen van de bijen –kasten . Volgens hun moet het nu goed kunnen .

De bijen zijn (op een enkele na )nog niet veel buiten geweest .

Morgen wordt een warme dag ver wacht , zodat het probleem van de wintertros verstoren  niet speelt.

Rond 17.00 uur de kasten dicht gezet en morgen gaan de kasten met bijen naar hun nieuwe plekje op de tuin